WHO:n arvovaltaa täytyy vahvistaa
YK:n pääsihteeri António Guterres kertoi maanantaina 17.1.2022 Davosin virtuaalisessa foorumissa, että kaikki maailman ihmiset on rokotettava COVID-19-virusta vastaan, jotta pandemiasta päästäisiin eroon. Sveitsin alpeilla järjestettävä eliitin WEF-konferenssi järjestetään nyt jo toista kertaa virtuaalisena, koska eliitti taitaa pelätä oman turvallisuutensa puolesta, jos he kokoontuisivat tässä maailmantilanteessa julkisesti kaikki samaan paikkaan.
YK:n pääsihteeri Guterres uhosi puheessaan, että tavoitteena on kaikkien maailman ihmisten rokottaminen koronarokotteilla. António Guterres uhkaili vielä samassa lauseessa, että jos tässä ei onnistuta, siitä seuraa lisää variantteja, mikä taas johtaa siihen, että ihmisten normaali elämä ja talous tullaan pysäyttämään. Guterres peräänkuulutti tasa-arvoa rokottamiseen, viitaten tällä kehitysmaihin. Hän puolusti lääkeyhtiöiden oikeuksia saada rikkaampien maiden rahat siihen, että kaikki maailman köyhätkin saataisiin nopeasti rokotettua. Guterres ehti myös pelotella kuulijoita seuraavan pandemian tulolla ja vetosikin samalla kaikkiin, että WHO:n arvovaltaa täytyy vahvistaa.
“Kuluneen kahden vuoden aikana olemme havainneet yksinkertaisen, mutta julman totuuden. Jos jätämme jonkun taaksemme, jätämme lopulta kaikki taaksemme. Jos epäonnistumme kaikkien ihmisten rokottamisessa, silloin annamme uusille varianteille mahdollisuuden levitä rajojen ylitse, mistä seuraa normaalin elämän ja talouden pysähtyminen.”
Täältä löytyy lisää videoita YK:n pahasta isoveljestä nimeltä WHO: https://rapsodia.fi/?s=WHO
Tässä on koko puhe videolta:
“Tämän seurauksena näemme toipumisessa merkittävää hidastumista. Kaikki tämä uhkaa kehitystämme Agenda 2030:en sekä myös kestävän kehityksen tavoitteiden osalta.
Kuluneen kahden vuoden aikana olemme havainneet yksinkertaisen, mutta julman totuuden. Jos jätämme jonkun taaksemme, jätämme lopulta kaikki taaksemme. Jos epäonnistumme kaikkien ihmisten rokottamisessa, silloin uudet variantit pääsevät leviämään rajojen yli, jolloin normaali elämä ja talous pysähtyy. Jos me epäonnistumme velkahelpotuksissa ja kehitysmaiden rahoituksessa, silloin luomme yksipuolisen elpymisen, joka sysää koko maailmantalouden syöksykierteeseen. Jos emme onnistu eriarvoisuuden vähentämisessä, ihmisten taloudellinen kehitys hiipuu kaikkialla.
Jos emme onnistu sovittamaan ilmastopuheita ilmastotoimiin, tuomitsemme itsellemme yhä kuumemman maapallon, jossa katastrofit ja massasiirtolaisuus pahenevat vain entisestään. Näiden epäonnistumisten ytimessä on globaali kyvyttömyys hädänalaisten kehitysmaiden tukemiseen sekä myös hallintoon ja erilaisiin kansainvälisiin järjestelmiin liittyvä ongelma. Ilman välittömiä tukitoimia, kehitysmaiden eriarvoisuus ja köyhyys tulevat syvenemään. Siitä seuraa lisää yhteiskunnallisia levottomuuksia ja väkivaltaa. Kuten foorumin uudessa globaalissa riskiraportissa muistutetaan, maailma kulkee tietä, jolla on aivan valtavia riskejä. Meillä ei ole varaa tällaiseen epävakauteen. Uuden kurssin viitoittamiseksi tarvitsemme kaikki mukaan – varsinkin globaalista liiketaloudesta.
Minulla on pyyntöjä. Kun kokoonnutte keskustelemaan tänä vuonna palautumisesta ja talouden elpymisen näkymistä, kehotan teitä keskittymään kolmeen tärkeään osa-alueeseen. Ensinnäkin meidän on kohdattava pandemia tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti. WHO julkaisi viime syksynä strategian, jonka mukaan 40% ihmisistä rokotettaisiin kaikissa maissa viime vuoden loppuun mennessä ja 70% tämän vuoden puoliväliin mennessä. Emme ole lähelläkään näitä tavoitteita. Rokotusmäärät ovat korkean tulotason maissa – häpeällisesti – seitsemän kertaa korkeammat kuin Afrikan maissa. Tarvitsemme nyt tasa-arvoa rokottamiseen. Kaikkien maiden ja valmistajien on priorisoitava rokotteiden toimittaminen COVAX:ille ja tuettava paikallista testien, rokotteiden ja hoitojen tuotantoa ympäri maailmaa. Lääketeollisuuden tulee olla solidaarinen kehitysmaita kohtaan jakamalla heille lisenssejä, tietotaitoa ja teknologiaa, jotta voimme löytää yhdessä tien ulos tästä pandemiasta.
Ja tietysti tilanteissa, joissa korvaukset saattavat olla perusteltuja – emme halua, että lääkeyhtiöille aiheutuisi taloudellisia vaikeuksia, jotka estäisivät heitä investoimasta. Siksi kehittyneiden maiden tulee etsiä keinoja taloudellisen tuen antamiseen. Meidän on myös valmistauduttava seuraavaan pandemiaan investoimalla seurantaan, alkuvaiheen torjuntaan ja nopean toiminnan suunnitelmiin kaikissa maissa – ja meidän on myös vahvistettava WHO:n arvovaltaa.”
Täältä löytyy António Guterresin koko puhe: “Recovery Remains Fragile” – UN Chief at World Economic Forum, Davos Agenda