Posi Tv julkaisi 15.4.2022 erikoisuutislähetyksen Ylen tällä viikolla aloittamasta toisinajattelijoiden ja totuuden etsijöiden mustamaalauskampanjasta. Posi Tv otti asiakseen tarkastaa perusteellisesti Ylen jutun faktat, lähteet ja väitteet. Yle ei vastannut Posi Tv:n esittämiin kysymyksiin ja Posi Tv:n tekemään faktantarkistukseen. Tässä on Posi Tv:n tekemää laatujournalismia faktojen valossa Buchan väitetystä verilöylystä:
“Venäjän ja Ukrainan valtuuskunnat pitivät tärkeän kokouksen Istanbulissa 29.3.2022. Ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlun mukaan näissä neuvotteluissa saavutettiin ensimmäistä kertaa merkittävää edistystä. Välittömästi kokouksen jälkeen Venäjä päätti vetää joukkonsa joiltakin alueilta. Yksi niistä oli Buchan kaupunki Kiovan lähellä. 30. maaliskuuta venäläiset sotilaat lähtivät Buchasta. Buchan pormestari vahvisti tämän 31. maaliskuuta. Sitten ukrainalaiset uusnatsiryhmät saapuivat kaupunkiin. Huhtikuun 3. päivään asti kaupungin lähetystoiminnan harjoittajat eivät maininneet ruumiita kaduilla eivätkä ottaneet valokuvia ruumiista. Huhtikuun 3. päivänä väitettiin kuitenkin, että kaupungin kadut olivat täynnä siviilien ruumiita, joukkohautoja löydettiin ja 410 siviiliä kuoli. Näin länsi antoi alun tutulle operaatiolle.
Ensin tarjottiin valokuvia niin kutsutusta “verilöylystä” kyseisestä kaupungista. Sitten kaikki länsimainen lehdistö laittoi nämä kuvat otsikoihinsa. Zelensky syytti Venäjän johtaja Putinia kansanmurhasta. Kaikki johtajat tuomitsivat Moskovan antamalla lausunnot yksitellen. Uusia pakotepäätöksiä tehtiin, venäläiset diplomaatit karkotettiin. Moskova, joka halusi todistaa, etteivät he syyllistyneet joukkomurhaan, joutui YK:n turvallisuusneuvoston veto-oikeuteen. Kaikki Venäjän viranomaisten lausunnot joko sensuroitiin tai piilotettiin rivien väliin. Lopulta New York Times ilmoitti, että se osoitti “verilöylyn” niin kutsutuilla satelliittikuvilla. Kukaan ei kuitenkaan kyseenalaistanut, olivatko nämä kuvat “väärennöksiä”.
DATA KIISTÄÄ UUTISET
Riippumattomat tutkijat löysivät satelliittikuvista merkittäviä aukkoja, jotka muuttivat NYT:n väitteet. Ensinnäkin Maxarin satelliitti kulki alueen yli 28. helmikuuta ja 1. huhtikuuta, ei 9.-11. maaliskuuta. Toisin sanoen 9.-11. maaliskuuta satelliitti oli täysin eri koordinaatissa. Myös säätiedot vahvistivat, että NYT:n satelliittikuva kuuluu 1. huhtikuuta, ei maaliskuuta. Koska alueella 31. maaliskuuta – 1. huhtikuuta jatkunut rankkasade heijastui kuviin hiekkaisena tulvana. Toisaalta NYT kirjoitti, että toisessa kuvassa helmikuun 28. päivän ja maaliskuun 19. päivän varjot ovat täsmälleen samat. Kuitenkin kävi ilmi, että helmikuun 28. päivän varjot olivat samat kuin 1. huhtikuuta. Auringon horisontin yläpuolella olevan kallistuskulman perusteella SunCalc-ohjelma määritti kuvan tarkan ajan ja varjojen suunnan. Vastaavasti NYT:n julkaisemassa satelliittikuvassa auringon kulma on 42 astetta. Tämä osoittaa, että kuva on 1. huhtikuuta kello 11.57 GMT. Eli 2 päivää sen jälkeen, kun venäläiset lähtivät kaupungista.
Todisteiden ansiosta todistustaakka asiassa siirtyy Ylelle.
Mihin muuhun faktaan Yle perustaa Venäjän veriteot Buchassa?
LEIMAAMINEN
Yle yrittää jutussa leimata Suomen suosituimpiin kuuluvaa podcast-juontaja Mikko Kemppeä, koska hänen yli neljäntuhannen ihmisen Telegram-keskusteluryhmässä jotkut ovat jakaneet Kremlin propagandaa, Yle ei yksilöi mitä propagandaa on jaettu ja ovatko jakajat olleet nimettömiä tai nimellisiä tilejä. Yleisten keskusteluryhmien leimaaminen ilman minkäänlaista todistetta on vähintäänkin kyseenalaista.
Yle tuo myös jutussaan esiin, että venäjämielisen näkökulman esiintuominen olisi jotenkin huono asia. Yle mainitsee, että MV-lehden päätoimittaja Janus Putkonen oli Kempen vieraana.
MV-lehti on ehkä Suomen luetuin vaihtoehtomedia yli sadallatuhannella päivittäisellä kävijällä.
Yle itse ei ole tuonut Venäjän näkökulmaa missään kohtaa esiin, mikä herättää kysymyksen, että miksi ei?
Journalismin perusperiaate on raportoida eri näkökulmat. Putkonen on hänen mukaansa paikan päällä, miksi Yle ei kysy Putkoselta hänen näkemystään?”
Posi Tv:n julkaisemat aikaisemmat jaksot löytyvät myös heidän omilta kotisivuiltaan: www.positv.fi
Täältä löytyy Ylen julkaisema juttu otsikolla “Sotauutisia kaninkolosta”.