Lakimies Aki Nummelin vieraili Kempen podcastissa 16.11.2021 kertomassa lyhyesti hyviä uutisia oikeustaistelu rintamalta. Joensuun käräjäoikeus hylkäsi eilen 15.11.2021 syyttäjän ajaman syytteen sakon määräämisestä henkilölle, joka oli kieltäytynyt Suomeen palatessaan rajalla tehtävästä PCR-testistä.
Asia pähkinänkuoressa: Jos Suomeen palaavalta henkilöltä vaaditaan Suomen rajalla nenätikulla tehtävän PCR-testin tekemistä, hänen ei kannata kieltäytyä varsinaisesta terveystarkastuksesta. Mutta hänen kannattaa vaatia tämän terveystarkastuksen suorittamista toisenlaisella tavalla vedoten nyt tähän tuoreeseen Joensuun käräjäoikeuden tuomioon.
Lainauksia Aki Nummelinin videolla kertomista asioista:
“Hallituksen ja THL:n omaksuma nykyinen linja, että ainoa tapa tehdä terveystarkastus on työntää tikku nokkaan, niin se on nyt tämän käräjänoikeuden tuomion perusteella väärä. Ja tämä tieto pitäisi nyt saada leviämään laajalle.
Se, mikä tässä tapauksessa on nyt jatkon kannalta äärimmäisen tärkeää, on se, että tätä voi nyt käyttää jatkossa sallittuna oikeuslähteenä. Joten ei ole mikään pakko hyväksyä sitä PCR-testiä, koska sen terveystarkastuksen voi suorittaa muutenkin. Laki sanoo, jos se PCR-testi aiheuttaa ylenmääräistä tuskaa ja hankaluutta testattavalle, niin se terveystarkastus täytyisi tehdä jollain muulla tavalla. Hallituksen pitäisi nyt selkeästi miettiä uusiksi näitä testiratkaisuja tämän käräjäoikeuden tuomion perusteella.”
Aki Nummelin kirjoitti tänään Akin lakiapun Facebook-seinällä asiasta näin:
“Joensuun käräjäoikeuden tuomio PCR-testistä rajalla kertoo siitä, että valtiovalta toimii väärin, kun se pakottaa tekemään terveystarkastukset vain ja ainoastaan “tikku nokkaan” -menetelmällä. Viranomaisen tulee käräjäoikeuden tuomion perusteella muuttaa toimintatapaansa ja hyväksyä myös muut tavat suorittaa terveystarkastus rajalla.”
Akin Lakiapu Facebook-seinältä tähän tapaukseen liittyen 15.11.2021:
Joensuun käräjäoikeuden tuomiosta raporttia.
Kyse oli kesäkuussa Covid-testistä Venäjän rajalla kieltäytyneestä henkilöstä, kenelle poliisi lätkäisi sakot, jotka hän kiisti. Henkilö yritti saada rajalla kiinni lääkäriä, joka vastasi terveystarkastuksesta, mutta sellaista ei ollut (vaikka tartuntatautilaki sellaisen määrää).
Henkilö otti minuun yhteyttä neuvojen saamiseksi, koska hänen lähipiirissään ollut asianajaja kieltäytyi auttamasta (oli sanonut, että miksi menet Venäjälle, jos et halua testiä). Tutkin asiaa ja totesin, että asiassa on rikottu ainakin 2 lakia:
1) sakkotuomion vieminen käräjille olisi edellyttänyt esitutkinnan suorittamista, mutta sellaista ei ollut tehty
2) tartuntatautilain mukaan terveystarkastus pitää suorittaa lääkärin valvonnan alaisena (mitä siis ei ollut tehty).
Kirjallinen vastaus käräjäoikeudelle johti siihen, että syyttäjä veti sakkovaatimuksensa pois (johtuen tuosta prosessioikeudellisesta munauksesta kohdassa 1). Edelleen istunnossa käsiteltiin 40 euron rikosuhrimaksun maksamista sekä syytetyn vaatimaa matkakulukorvausta. Lopputulos oli, ettei tätä rikosuhrimaksua tarvinnut maksaa ja valtio määrättiin maksamaan syytetyn matkakulut.
Tuomioistuimen ratkaisun perusteet olivat muutenkin asialliset. Tuomari ilmoitti, ettei syytetty ollut halunnut vältellä terveystarkastusta, vaan Covid-testiä, joka aiheutti hänelle tuskaa. Tuomari vetosi eduskunnan valiokuntien lausuntoihin, joiden mukaan (ja tämä on tärkeää…!) PCR-testi ei ole ainoa tapa suorittaa terveystarkastus. Lääkäriä ei lopulta oltu onnistuttu saamaan paikalle, mutta syytetty oli keskustellut sairaanhoitajan kanssa ja toiminut tämän ohjeiden mukaan. Koska tuomarin mukaan ei ollut onnistuttu todistamaan, että syytetty olisi kieltäytynyt terveystarkastuksesta, ei häntä voitu myöskään tuomita mistään.
Tästä pääset videoon Mikko Kempen Odysee-kanavalla: Extra Raportti – Aki Nummelin – Käräjänoikeuden päätös, Terveystarkastukset rajalla, Suomen Laki
Akin lakiapu Facebookissa: Akin lakiapu