ANTEEKSIANTAMISEN OPPITUNTI
Älkääkä tuomitko, niin ei teitäkään tuomita; älkää kadotustuomiota lausuko, niin ei teillekään kadotustuomiota lausuta. Antakaa anteeksi, niin teillekin anteeksi annetaan (Luukas 6:37).
Johanneksen evankeliumin luvuissa 7-8 Raamattu kertoo meille, kuinka kirjanoppineet ja fariseukset toivat naisen Jeesuksen eteen. Hänen kerrottiin jääneen kiinni aviorikoksesta. Johanneksen kautta Pyhä Henki tahtoo erityisesti sanoa meille, että he yrittivät saada Jeesuksen kiinni jostain raskauttavasta puheesta, jotta he voisivat nostaa syytteen Jeesusta vastaan (Johannes 8:6).
Mestarin vastaus heille oli kuitenkin, “…Joka teistä on synnitön, se heittäköön häntä ensimmäisenä kivellä…” (Johannes 8:8). Kun he kuulivat sen, he kaikki lähtivät tyytymättöminä pois jättäen Hänet yksin naisen kanssa. Kun naisen syyttäjät lähtivät, Jeesus ei huutanut tälle naiselle eikä tuominnut häntä. Sen sijaan Hän sanoi hänelle, “…mene äläkä enää syntiä tee” (Johannes 8:11). Kuinka inspiroivaa ja lohduttavaa! Hänen tekonsa olivat aina niin armollisia. Ajattelepa tilannetta, kun Pietari kielsi Hänet pidätyksen jälkeen. Toisten mielestä Pietari olisi pitänyt hylätä, häntä ei enää tulisi kutsua apostoliksi; mutta ei Jeesuksen mielestä!
Kolmannen kerran, kun Hän ilmestyi opetuslapsille ylösnousemuksensa jälkeen, Hän asetti Pietarin ennalleen. Hän kysyi Pietarilta kolme kertaa, “Rakastatko sinä minua?” Pietarin myöntäviin vastauksiin Jeesus sanoi, “Ruoki minun lampaitani” (Johannes 21:15-18). Tämä kreikankielinen sana, joka on käännetty suomeksi “ruokkia”, ei tarkoita täysin samaa jakeissa 15 ja 16. Ensimmäinen ”ruokinta” jakeessa 15 on ”boskō”, ja se tarkoittaa karitsojen ruokkimista ja hoitamista.
Mutta kun Jeesus toisti sen uudelleen jakeessa 16, Hän käytti erilaista kreikan sanaa “poimainō”, joka tarkoittaa lampaiden paimentamista tai johtamista. Jeesus ei sanonut: “Pietari, sinä olet suuri pettymys. Kaikkien niiden ihmeiden jälkeen, joita näit kanssani, ja kaiken kehuskelusi jälkeen, että seuraisit minua loppuun asti, silti kielsit minut. Kuinka voin edes luottaa sinuun jatkossa?” Ei, Hän ei tehnyt Pietarin virheestä numeroa.
Oi, Mestarin rakkauden inspiraatiota! Ei ihme, että sama Pietari, Mestarin suuren esimerkin innoittamana, kirjoitti nuo kauniit sanat 1. Pietarin kirjeessä 2:21-25: “Sillä siihen te olette kutsutut, koska Kristuskin kärsi teidän puolestanne, jättäen teille esikuvan, että te noudattaisitte hänen jälkiänsä, joka “ei syntiä tehnyt ja jonka suussa ei petosta ollut”, joka häntä herjattaessa ei herjannut takaisin, joka kärsiessään ei uhannut, vaan jätti asiansa sen haltuun, joka oikein tuomitsee, joka “itse kantoi meidän syntimme” ruumiissansa ristinpuuhun, että me, synneistä pois kuolleina, eläisimme vanhurskaudelle; ja hänen “haavainsa kautta te olette paratut”. Sillä te olitte “eksyksissä niinkuin lampaat”, mutta nyt te olette palanneet sielujenne paimenen ja kaitsijan tykö.
RUKOUS
“Rakas Isä, minua inspiroivat sinun anteeksiantavat rakkauden tekosi, jotka löytyvät Raamatusta. Annan sisälläni olevan läsnäolosi virrata puron lailla, kun vietän rakkaudellista aikaa toisten kanssa. Säilytän sydämeni kaiken aikaa rakastavana ja nautin toisten ihmisten seurasta, Jeesuksen Nimessä. Aamen.”
LISÄOPISKELUA VARTEN:
Luukas 11:4; Luukas 17:3-4; Efesolaiskirje 4:32
1 VUODEN RAAMATUNLUKU-SUUNNITELMA
Ilmestyskirja 20 & Sakarja 12-14
2 VUODEN RAAMATUNLUKU-SUUNNITELMA
Apostolien teot 5:1-11 & Esra 8